vrijdag 6 november 2009

Authenticiteit in de beleveniseconomie

Wat consumenten echt willen? Authenticiteit in de beleveniseconomie. Én hoe vertel ik mijn verhaal met video op een persoonlijke manier in een veranderende wereld. De waarde van het videomedium, binnen de dynamische omgeving van internet, narrow casting, sociale media, maar ook op de grote projectieschermen. Hoe maak je die geloofwaardige, echte videoboodschappen en hoe werken ze die in de interactieve context?

Het is woensdagavond. De ontvangst bij Hulskamp zet direct de mediatoon. Allerlei soorten en maten van videoschermen, interactieve projectie en gameopstellingen spreken de gasten aan. Opmerkelijk dat we op de grote videoschermen in de showroom geen televisieprogramma’s zien maar interactieve websites. Dan tegen achten met de groep naar de opnamestudio. Voor de grote projectie staat een krachtige beamer van 18.000 lumen. Ja, daar maak je meteen al indruk mee natuurlijk.

De eerste spreker is Jhein Lohman van Mind4Media. Hij vertelt over het nieuwe zakelijk imperatief: authenticiteit. Waar gaat het dan over? Aan de hand van de theorie van de beleveniseconomie van Pine en Gilmore, waardecreatie met het creëren van geregisseerde belevenissen. Op zich een bekende benadering voor de geïnformeerde professional. Interessant is de overstap naar authenticiteit. Pine en Gilmore verbinden dit begrip aan de beleveniscreatie. Juist zelfs als een corrigerende aanvulling op hun ‘werk is theater’. De nieuwe media veranderen niet alleen technisch de mogelijkheden van online communicatie maar ook onze manier van [samen]leven. De Net Generation en Cultural Creatives tonen een toenemende behoefte aan échtheid aan. Met voorbeelden uit de veranderende wereld van televisie en het internet brengt Lohman ons naar het overbrengen van authentieke boodschappen. Video is daarbij het levende medium dat de echtheid van intermenselijke communicatie het dichtst benadert. Het spanningsveld tussen entertainen en betrekken, zenden of interactie, nep/echt of echt/echt, het vertellen van je verhaal aan de wereld vraagt om een zeer bewust zelfbeeld.

Vervolgens is het woord aan de speciale gastspreker Joris Lohman, producer van het Doc Lab project bij het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Hij vertelt over de nieuwe interactieve communicatievormen aan de hand van IDFA/doclab projecten. Met name zijn presentatie van Gaza/Sderot http://gaza-sderot.arte.tv/ was een ultieme demonstratie van de toegevoegde waarde en versterkte beleving van televisie op het internet.

Cas Slagboom, interaction designer en eigenaar van MotionWorks laat zien hoe bij het outdoorware bedrijf Patagonia www.patagonia.com/usa/tinshed/index.jsp met video de echte beleving van de klimsport wordt ingezet om het contact met de klant te verdiepen. Zij tweede voorbeeld betreft de interactieve documentaire Pueblos Nuevos. www.motionworks.nl/guat/pueblos_nuevos.html Wat begon als een lineaire film over vakbondsproblematiek in Guatamala is in tweede instantie als interactieve vertelling op het internet te zien. Juist het documentaire genre leent zich uitstekend voor opsplitsing in separate modules waar de kijker een eigen narratieve route in volgt.

De groep kon daarna kiezen uit drie activiteiten, Rondleiding, DocLab of workshop. René Pouwelse en Steve Klein van Hulskamp namen een deel van de groep mee voor een rondleiding door het gebouw en bespraken de nieuwste producten en diensten op het gebied van audiovisuele media. Joris Lohman nam plaats in de showroom waar hij online met een groep deelnemers uitgebreider inging op de bijzondere projecten binnen DocLab van het IDFA in Amsterdam van 19 tot 29 november 2009.

Het derde deel van de deelnemers ging de uitdaging aan om zelf een authentieke presentatie voor de videocamera te bedenken en op te nemen. Tijdens de borrel zijn deze opnamen, gemaakt met één kaars als belichting nog als slot vertoond. Dapper hoor, als je zo ineens voor de camera staat.

MeetUp
MotionWorks heeft een MeetUp groep opgezet om de dialoog over het onderwerp authenticiteit en media om de aanzet die was gemaakt voort te zetten in een mogelijke serie van MeetUps. Aanmelden kan hier: http://www.meetup.com/authentieke-communicatie.
De eerste Meetup is op 1 december 2009 in Utrecht: Authenticiteit – de dialoog online.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.